De wereld mooier maken

Zero waste boodschappen doen

Wij winkelen bij ons thuis al best bewust, maar het kan altijd beter. Vooral die hoeveelheid plastic die je mee naar huis neemt is me een doorn in het oog. Daarom had ik me aangemeld voor de Zero Waste Tour in Uden. Dus vandaag liep ik met zes andere vrouwen en klimaatcoach Mascha Bongenaar langs winkels in Uden waar ze niet gek opkijken van een zelf meegebracht bakje of (stoffen) zakje.

Mascha doet haar boodschappen zelf zoveel mogelijk ‘plasticvrij’. Dat lukt het best bij de kleinere winkels als de groenteboer, de bakker, de slager en de visboer. Toch ziet ze ook veranderingen bij de supermarkten. Ze kijken er bij de kassa bijvoorbeeld niet gek meer van op als je broodjes of appels in een herbruikbaar zakje afrekent. Zelfscankassa’s maken het voor jezelf ook iets makkelijker. Want ik weet niet hoe jij dit ervaart, maar ik moet toch enige schroom overwinnen om eigen zakjes te gebruiken. Ik weet nog dat Albert Heijn in Uden begon met de herbruikbare transparante ‘verszakjes’, terwijl de Plus deze nog niet had. Ik vond mezelf een hele held dat ik het had aangedurfd om het risico te nemen dat ik bij de kassa werd aangesproken op mijn afwijkende gedrag. Wat natuurlijk niet gebeurde: er zei niemand iets van.

En zo vind ik het dus ook een hele stap om bakjes mee te nemen naar de visboer en bakker. Daarom was het zo fijn om te zien dat veel winkeliers dit heel normaal vinden. Sterker nog, sommige winkeliers doen er zelf ook alles aan om hun waar ‘plasticvrij’ in te kopen, te verkopen en verspilling tegen te gaan.

Groenteboer Roose uit Uden

Ik heb een hoop inspiratie opgedaan. Zo ga ik de katoenen broodzak uitproberen, waarin je brood ook prima kan invriezen. En ik weet nu waar je in Uden melk kan aanschaffen in glazen flessen. Dat gaat een hoop ruimte schelen in de PMD-afval zak, want zoonlief is grootverbruiker bij ons thuis. Mocht je ook nieuwsgierig zijn naar de tips van Mascha, kijk dan op haar website www.duurzamekeuzes.com. En op deze website vind je ook leuke tips: bag-again.nl, het zerowasteproject.nl en de site van zerowastenederland.

Voortaan nieuwe blogs in jouw mailbox?

4 Comments

 • Mascha
  10 oktober 2020 at 15:06

  Wat leuk dat het deelt, dankjewel Roselinde

  Reply
 • Roselinde van Ravestein
  14 oktober 2020 at 18:03

  Graag gedaan! Jouw enthousiasme en tips waren heel inspirerend.

  Reply
 • Martin
  21 november 2020 at 05:07

  Misschien wil je ons ook eens een rondleiding geven? Onder het motto: “Hoort zegt het voort!”

  Reply
  • Roselinde van Ravestein
   22 november 2020 at 13:21

   Mijn inspirator was Mascha 🙂 Zij geeft ook vaker rondleidingen en weet veel meer dan ik. Ik ben nog beginneling 😉 maar wil zeker delen wat ik weet.

   Reply

Leave a Reply