Gedachten zijn als wolken in de lucht Geluidloos en ongehinderd dienen ze zich aan Soms energiek en snel Soms loom en klagend Als ze blijven hangen, als een zwarte deken of een grauwe sluier houden ze ons gevangen in gepieker en getob. Helder en vluchtig, als een boodschapper van licht brengen ze ideeën en inzicht, en openen nieuw perspectief. Eenmaal gedacht, kunnen ze maken of breken bepalen ze ons gevoel en gedrag
Waar komen gedachten vandaan?
Waar komen ze vandaan? Zijn we zelf de architect van ons denken?
Of worden gedachten op de een of andere manier aan ons opgedrongen?
Er zijn verschillende antwoorden op deze vragen, afhankelijk van wie je het vraagt.
Sommige wetenschappers denken dat gedachten ontstaan uit de fysieke processen in ons lichaam, waar we geen enkele controle over hebben.
Anderen denken dat ze voortkomen uit complexe interacties tussen lichaam, geest en omgeving, en dat we er wel enige controle over hebben.
Veel spirituele stromingen geloven dat gedachten voortkomen uit iets groters dan onszelf. Ze bieden ook verschillende handvatten om te begrijpen waar gedachten vandaan komen.
Boeddhisme gelooft bijvoorbeeld dat gedachten voortkomen uit onze geconditioneerde geest en omgeving, en dat we onze geest kunnen trainen om positieve gedachten te hebben en negatieve gedachten te vermijden.
Non-dualiteit stelt dat er geen verschil is tussen jou en mij. Alles is één, en gedachten komen voort uit een allesomvattend universeel bewustzijn. In plaats van je te identificeren met een afzonderlijk ‘ik’ dat gedachten creëert of controleert, nodigt non-dualiteit uit om te ontdekken wat er overblijft als we ons niet identificeren met onze gedachten.
Ik denk dat het belangrijk is om op te merken dat al deze manieren van kijken naar onze gedachten niet per se tegengesteld zijn. Het is mogelijk dat gedachten ontstaan uit de fysieke processen in ons lichaam, maar ook dat we invloed hebben op ons denken door onze geest te trainen of ons bewust te worden van de connectie met een allesomvattend universeel bewustzijn.
Waar de gedachtenfabriek ook staat, het is fascinerend te ontdekken hoe gedachten je leven beïnvloeden en mee vormgeven.
Wat me wel duidelijk is, is dat gedachten – net als wolken – ontstaan vanuit onzichtbare en vaak ongrijpbare elementen. Een proces dat beïnvloed wordt door vele factoren, en waar overtuigingen een belangrijke rol in spelen.
Overtuigingen als bouwwerken in ons onderbewuste
Overtuigingen zijn alles behalve als luchtige wolken. Ik zie ze als verborgen en complexe bouwwerken in ons onderbewuste. Gedachtenfabriekjes die ons kunnen beperken of juist kracht kunnen geven.
Sommige overtuigingen zijn als oude kerken, die al eeuwen hetzelfde preken en vele mensen hebben beïnvloed of geïnspireerd.
‘Liefde overwint alles’,
‘Heb uw naaste lief’
‘Als je niet gelooft wat wij geloven, ben je tegen ons’.
Andere overtuigingen zijn als moderne wolkenkrabbers, nog niet lang geleden gebouwd maar overal aanwezig en daardoor belemmeren ze ons zicht op wat er werkelijk toe doet.
‘De economie moet blijven groeien’,
‘Je moet zelfredzaam zijn’
‘Je mag geen fouten maken’.
Er zijn overtuigingen die fungeren als bunkers, beschermend en daardoor moeilijk af te breken, bijvoorbeeld. ‘Ik doe het wel alleen’. Of overtuigingen als gevangenissen die je ervan weerhouden de wijde wereld in te gaan (‘Ik ben niet goed genoeg’).
Evengoed kunnen overtuigingen ook dienen als bruggen, die ons verbinden met anderen en nieuwe mogelijkheden openen (‘Ik kan van anderen leren en anderen kunnen van mij leren’, ‘Wat ik in de ander zie, zit ook in mij’).
Als we deze bouwwerken kunnen veranderen, transformeren we niet alleen ons eigen leven, maar ook de wereld om ons heen. Het brengt ons misschien wel naar ongekende hoogtes, net als de wolken boven ons.
No Comments