Anders kijken

Over ‘De aarde draait door’

Waarom juist deze naam vraag je je misschien af? De aarde staat niet stil. Ze draait om haar as en om de zon. Om die reden kennen we dag en nacht en de vier seizoenen. Om die reden is er leven, en is de aarde ons thuis. Het heeft iets relativerends, juist in deze tijd.

Tegelijkertijd is er nog een andere betekenis achter ‘de aarde draait door’. Daarmee bedoel ik de aarde als systeem en de invloed van de mens hierin. Ik geloof dat we als systeem doordraaien, in de zin van doorslaan of doldraaien. We lopen tegen de grenzen van systemen aan die niet meer werken en ons eerder beperken dan ons ondersteunen. Dat veroorzaakt de nodige chaos. Toch kan ik zeggen dat ik positief ben over de toekomst.

“Veel mensen voelen chaos en onbehagen, volgens mij heeft dat te maken met de overgang naar een nieuw tijdperk.”

Jan Rotmans

Het helpt als we ons realiseren dat chaos nodig is voor vernieuwing. Ik geloof in het mantra van Jan Rotmans: “We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk.” Maar, als alles in verandering is, wat is dan je houvast?

Deze site is bedoeld om even stil te staan in de almaar doordraaiende wereld. Een plek voor reflectie en bespiegelingen over het leven, liefhebben, leren en zingeving. Ik geloof dat dit allemaal aanknopingspunten zijn voor houvast.

Voortaan nieuwe blogs in jouw mailbox?

No Comments

    Leave a Reply