Anders kijken

Here we go, on this roller coaster life we know

Dat Danny Vera op nummer 1 staat in de Top2000 is best verrassend toch? Geweldig nummer natuurlijk, daar niet van. Maar Bohemian Rhapsody stoot je nu eenmaal niet zo snel van de troon. Aan de andere kant, alles is anders in 2020, dus waarom zou de nummer 1 van de Top2000 hetzelfde blijven?

Het nummer van Danny Vera vat het leven mooi samen, het gevoel van de roller coaster met z’n highs en lows. Het vat ook treffend samen hoe velen van ons 2020 hebben beleefd: een duizelingwekkende rit in de emotionele roller coaster van het coronavirus. De emoties stonden niet stil, maar het leven wel. Om in de metafoor te blijven, the roller coaster life kwam krakend en piepend tot stilstand. Precies in een van de loopings. Het leven op zijn kop.

Here we go

On this roller coaster life we know

With those crazy highs and real deep lows

I really don’t know why

Danny Vera & Mercy John

2020 belicht vanuit de metafoor van de roller coaster

Niet iedereen had direct door wat er aan de hand was. De achtbaan zou toch zo wel weer gewoon gaan rijden? Misschien hoorde dit erbij? Maar na van loop van tijd werd het vervelend en ontstond er paniek. Hulp kwam, en met wat technische ingrepen kon de achtbaan weer door. Heel heel langzaam, dat wel. Er waren mensen ziek geworden en angstig, dus de achtbaan mocht gewoon niet harder van de pretpark directie. De specialisten hadden namelijk duidelijk gezegd dat het technisch gezien een te groot risico was om de snelheid weer op te voeren. Dat was even wennen voor iedereen.

“In het begin was het nog wel leuk”, aldus een van de passagiers uit het voorste karretje. “Het uitzicht was heel mooi. Dat zie je normaal niet als je zo snel gaat. We vermaakten ons ook wel. Ik kon de mensen voor en achter me niet zien, maar we hadden toch een leuk contact. Ach, je wordt creatief he! Maar je krijgt ook veel meer tijd om te voelen wat er binnenin je gebeurt. En ik kan je vertellen, dan duren die loopings en scherpe bochten lang!”

En zo ervaarde elke passagier het anders. Maar voor iedereen gold dat het ritje in de achtbaan veranderde van een snelle en oppervlakkige ervaring naar een bewuste en verdiepende levensgebeurtenis. Soms mocht de snelheid even opgevoerd worden, maar als er dan teveel mensen ziek werden dan werd de snelheid weer teruggedraaid. Uren heeft het geduurd, maar uiteindelijk zijn alle mensen uit hun benarde positie bevrijd.

En de achtbaan? Die draait gewoon weer als vanouds, en kan nog jaren mee. “Er was niks mis met het systeem. Het bleek een menselijke fout.” aldus de directie van het pretpark. Toch blijkt niet iedereen hiervan overtuigd. Meerdere bronnen geven aan dat het systeem verouderd is, en dat het wachten is op de volgende storing. Het is gissen naar hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

En wij? Gaan we terug de roller coaster in?

De pandemie heeft ons allemaal even laten vertragen. Ons de tijd op een andere manier laten ervaren. Het heeft ons een mogelijkheid gegeven om goed om ons heen te kijken. Om na te denken over wat in het leven nu echt belangrijk is. Het bood ons een oefening om feiten en gevoelens te leren scheiden, om te leren omgaan met angst en onzekerheid. Deze collectieve en persoonlijke groei is gunstig, tenminste als we iets doen met onze nieuwe wijsheid.

Want soms is het makkelijker om met de stroom mee te gaan, de grote groep te volgen. Het kan moeilijk zijn om het anders te doen of om ‘nee’ te zeggen. Ik heb mijn neiging om meegesleept te worden in de snelle samenleving erkend. Maar ik ben de achtbaanrit zat en heb mijn focus verlegd van kwantiteit naar kwaliteit, van snel naar bewust. De grote test komt straks, als het ‘oude normaal’ zich aandient.

Het is straks aan ons allemaal. Gaan we terug naar het ‘oude normaal’ met ‘druk druk druk’ en ‘meer meer’ als statussymbool? Stappen we opnieuw in de roller coaster of life? Of is de stroller coaster the next big thing? Een achtbaan waar iedereen zijn eigen snelheid kan bepalen. Waar je snel kun gaan als je dit wilt en in een rustig tempo kunt gaan als je wilt nadenken over het leven, tijd en verandering. Je kunt in Duisburg alvast kijken of het wat voor je is. De Tiger and the Turtle is een stroller coaster, ontworpen als protest tegen de snelheid waarin we allemaal leven.

En dan kunnen we aan Danny Vera vragen om een tweede versie van het nummer te maken: Stroller Coaster. Here we go!

stroller coaster
Tiger and Turtle Walking Coaster in Angerpark Duisburg

Voortaan nieuwe blogs in jouw mailbox?

2 Comments

Leave a Reply