Anders kijken

De schoonheid der dingen ligt in de geest die haar aanschouwt

Hoe kan er schoonheid zitten in een computer die het plots begeeft, op een moment dat het helemaal niet uitkomt? Het heeft te maken met aandacht en verwondering. Want waar je aandacht voor hebt, bepaalt in feite je ervaring in het leven.

Een voorbeeld

Het dramatische geluid van de computer die het begaf, files waar ik geen backup van had, het balen dat je een nieuwe computer moet regelen vóór die belangrijke online training die je moet geven, de tijdsdruk die er was om dit tussen andere afspraken door te doen….

Ik had vol in die stress kunnen schieten. Maar daar had ik geen zin in. Ik koos voor het vertrouwen. En op het moment dat ik dit deed, kwam de verwondering.

Degene waar ik die middag een afspraak mee had, belde af. Zo kwam er ruimte voor het opnieuw maken van de presentatie en het bestellen van een nieuwe computer.

Ik wist al welke computer ik wilde bestellen want dat had ik ‘toevallig’ allemaal vorige maand al uitgezocht. Er was nog precies één exemplaar op voorraad. Wat een geluk voor mij.

Er was alleen één probleem. De computer zou de volgende dag geleverd worden op een moment dat ik een afspraak had staan. Vertrouwen..

En het kwam goed. De computer werd 10 minuten voordat ik bij mijn afspraak moest zijn netjes thuis afgeleverd. ‘S-middags verliep de installatie vlekkeloos. Alles was op tijd klaar voor de training.

Hoe kan er schoonheid zitten in een computer die het plots begeeft, op een moment dat het helemaal niet uitkomt?

Schoonheid is dus heel erg verbonden met aandacht. Gisteren hoorde ik de woorden van Merlijn Twaalfhoven welke het mooi samenvatten:

“Schoonheid is een vorm van harmonie. Dingen die heel mooi kloppen, die heel mooi in balans zijn, die heel mooi samenvallen. Het heeft een zekere orde. En die orde die valt vaak op als je wat langer kijkt.”

Merlijn Twaalhoven

“Beauty is no quality in things themselves: It exists merely in the mind which contemplates them; and each mind perceives a different beauty. One person may even perceive deformity, where another is sensible beauty; and every individual ought to acquiesce in his own sentiment, without pretending to regulate those of others. To seek the real beauty, or real deformity, is as fruitless an enquiry, as to pretend to ascertain the real sweet or real bitter.”

David Hume

Voortaan nieuwe blogs in jouw mailbox?

1 Comment

  • Marion
    6 april 2021 at 16:01

    Wat mooi Roselinde! Je zou het ook synchroniciteit of flow kunnen noemen. Heerlijke staat van zijn! Ik ervaar de laatste tijd dat ik veel vertrouwen heb in geduldig zijn en loslaten. Dat waren eerst niet mijn sterkste punten, maar gaat steeds beter. De natuur heeft ook nooit haast 😉

    Reply

Leave a Reply